Newsletter

Craiova,Romania
bd.Decebal 23 (zona Rocada)
Tel: 0722 284384
Tel: +0040 - 251 410400
Fax: +0040 - 251 418655

Email: sales@helpan.ro
Email: contact@helpan.ro
Email: office@helpan.ro

Open Office
Luni-Vineri,
09:00-18:00 (GMT+2)
Vizita la HELCO

Lipsa graului scumpeste painea

Scumpirea graului cu 10 euro/tona va duce, incepand cu luna mai a acestui an, la o crestere de aproape 20% a pretului painii, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului brutarilor si morarilor ROMPAN. Astfel, peste trei luni, painea de 0,8 lei va costa aproape 1 leu. Cauza scumpirii o reprezinta lipsa graului de pe piata, dar si calitatea proasta a acestuia, la care se adauga si tendinta de scumpire a cerealelor la nivel mondial. Acum, procesatorii folosesc pentru panificatie un amestec de grau din productia interna si din import, pentru a se ajunge la procentul de gluten necesar. „Graul romanesc este ceva mai prost, cu un procent scazut de gluten, si costa acum 0,57 lei/kg, adus la moara. Pretul graului de import ajunge la 0,63 lei/kg”, a mai precizat Popescu. Pe bursele europene, graul se tranzactiona ieri cu 0,38 lei/kg. Opinia acestuia este ca graul romanesc este putin si prost calitativ ca urmare a politicii agricole deficitare pe care a practicat-o Romania in ultimii doi ani. Atat procesatorii, cat si producatorii de cereale sustin ca Ministerul Agriculturii si directiile agricole subordonate au facut anul trecut raportari false, menite sa distorsioneze piata. Ei contesta faptul ca in Romania s-ar fi obtinut anul trecut cantitatea de 5,3 milioane tone de grau, pe care Ministerul Agriculturii o are inclusa in statistici. O cantitate de 3,5 milioane de tone pare mai apropiata de adevar, sustin acestia. „In ultima perioada, raportarile fictive au devenit o moda in Romania. De fapt, nu ne-am dezvatat de acest obicei al perioadei comuniste. Toate tarile membre UE sustin productia agricola, noi bagam banii in cifrele din niste satistici”, spune Adrian Porumboiu, presedintele grupului de firme Racova Com Agro Pan, care produce anual peste 100.000 de tone de grau. Anul trecut, pana in luna noiembrie, Romania a exportat peste 800.000 de tone de grau furajer, cele mai mari cantitati luand drumul Spaniei, Italiei si Egiptului. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, exporturile au atins valori duble in lunile august, septembrie si octombrie, comparativ cu lunile anterioare. Pe de alta parte, Romania a importat cantitati mari de grau. Chiar daca, atunci cand privea cifrele de pe hartie, fostul ministru Gheorghe Flutur afirma in toamna anului trecut ca Romania nu va avea nevoie de grau de import. Marii producatori de cereale din Romania mai sustin ca nici macar suprafata declarata in scripte „cultivata” nu este reala, dar spera ca, dupa aplicarea metodelor de plati europene si dupa verificarea prin sondaj a culturilor se va scapa de suprafetele insamantate numai pe hartie. Desi parerile difera in ceea ce priveste cifrele exacte, singurul lucru care se contureaza din ce in ce mai clar este faptul ca de luna viitoare va trebui sa scoatem mai mult din buzunar pentru painea pe care fiecare dintre noi o consma zilnic.

Scumpirea graului cu 10 euro/tona va duce, incepand cu luna mai a acestui an, la o crestere de aproape 20% a pretului painii, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului brutarilor si morarilor ROMPAN. Astfel, peste trei luni, painea de 0,8 lei va costa aproape 1 leu. Cauza scumpirii o reprezinta lipsa graului de pe piata, dar si calitatea proasta a acestuia, la care se adauga si tendinta de scumpire a cerealelor la nivel mondial.

Acum, procesatorii folosesc pentru panificatie un amestec de grau din productia interna si din import, pentru a se ajunge la procentul de gluten necesar. „Graul romanesc este ceva mai prost, cu un procent scazut de gluten, si costa acum 0,57 lei/kg, adus la moara. Pretul graului de import ajunge la 0,63 lei/kg”, a mai precizat Popescu. Pe bursele europene, graul se tranzactiona ieri cu 0,38 lei/kg. Opinia acestuia este ca graul romanesc este putin si prost calitativ ca urmare a politicii agricole deficitare pe care a practicat-o Romania in ultimii doi ani.

Atat procesatorii, cat si producatorii de cereale sustin ca Ministerul Agriculturii si directiile agricole subordonate au facut anul trecut raportari false, menite sa distorsioneze piata. Ei contesta faptul ca in Romania s-ar fi obtinut anul trecut cantitatea de 5,3 milioane tone de grau, pe care Ministerul Agriculturii o are inclusa in statistici. O cantitate de 3,5 milioane de tone pare mai apropiata de adevar, sustin acestia.

„In ultima perioada, raportarile fictive au devenit o moda in Romania. De fapt, nu ne-am dezvatat de acest obicei al perioadei comuniste. Toate tarile membre UE sustin productia agricola, noi bagam banii in cifrele din niste satistici”, spune Adrian Porumboiu, presedintele grupului de firme Racova Com Agro Pan, care produce anual peste 100.000 de tone de grau.

Anul trecut, pana in luna noiembrie, Romania a exportat peste 800.000 de tone de grau furajer, cele mai mari cantitati luand drumul Spaniei, Italiei si Egiptului. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, exporturile au atins valori duble in lunile august, septembrie si octombrie, comparativ cu lunile anterioare. Pe de alta parte, Romania a importat cantitati mari de grau.

Chiar daca, atunci cand privea cifrele de pe hartie, fostul ministru Gheorghe Flutur afirma in toamna anului trecut ca Romania nu va avea nevoie de grau de import. Marii producatori de cereale din Romania mai sustin ca nici macar suprafata declarata in scripte „cultivata” nu este reala, dar spera ca, dupa aplicarea metodelor de plati europene si dupa verificarea prin sondaj a culturilor se va scapa de suprafetele insamantate numai pe hartie.

Desi parerile difera in ceea ce priveste cifrele exacte, singurul lucru care se contureaza din ce in ce mai clar este faptul ca de luna viitoare va trebui sa scoatem mai mult din buzunar pentru painea pe care fiecare dintre noi o consma zilnic. 

Vrei consiliere specializata pentru proiectele tale? Suna-ne acum !

  1. Telefoneaza-ne la numarul 0728.283.410 sau 0728.283.411
  2. completeaza formular valabil online
  3. scrie-ne la adresa contact@helco.ro

HELCO ROMANIA

Bld.Decebal nr.23 , Craiova
str. Henry Ford 254,Craiova
tel:0251/410 400 , fax : 0251/418655
http://www.helco.ro/


Aboneaza-te gratuit la newsletter.

Primeste pe mail stiri din industria alimentara .

STIRI:
sales@helpan.ro 0722.284.384